Глогът (лат. Crataegus monogyna) e разклонено дърво или храст, който на височина

...
Глогът (лат. Crataegus monogyna) e разклонено дърво или храст, който на височина
Коментари Харесай

Среща се из горите и храсталаците: Цъфти през пролетта и е особено полезен за сърдечно-съдови проблеми и нерви

Глогът (лат. Crataegus monogyna) e разклонено дърво или шубрак, който на височина може да доближи до 5 м. Листата на растението са поредни, най-често разсечени на 3 до 5 дяла. Цветовете му са бели и са събрани в щитовидни съцветия, коментира puls.bg. Цъфти напролет. Най-често може да се срещне из горите и храсталаците из цялата страна до 1500 м надморска височина.

При събирането на глог не се позволява разбъркване с черния глог (Crataegus pentagyna W. et K.). Неговите листа са нормално длановидно триделни, изпод едва влакнести. Листните дялове са отсечени под прав ъгъл. Плодът е черен.

Действие и приложение

Глогът се употребява с огромна известност в националната медицина за лекуване на разнообразни болести на сърдечносъдовата система. Той ускорява силата на сърдечните съкращения, а в това време успокоява сърцето (намалява неговата възбуднмост, отстранява неприятните чувства на " сърцетуптене " ). Върху кръвоносните съдове работи разширяващо, подобрява кръвоснабдяването на сърцето, на мозъка, умерено снижава нарасналото артериално налягане. Благоприятно въздейства при болести на сърдечно съдовата система.

Има и свойството да успокоява централната нервна система. Глогът намалява равнищата на холестерол в кръвта. Най-често се употребява за лекуване на сърдечносъдови болести каквито са леките форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атеросклероза, бодърствуване и нервна възбуденост, нараснала функционалност на щитовидната жлеза и други

Начин на приложимост

Прави се отвара от глогов цвят, като 1 супена лъжица дрога се залива с 250 см3 вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден. В аптеките се подготвя и отпуска глогова смес (1:5), от която се взема по 20 капки 2-3 пъти на ден. Днес в аптеките могат да бъдат открити редица лекатства и хранителни добавки, съдържащи глог, които са предопределени за лекуване на неврози, бодърствуване и хипертония.

Химичен състав

В предишното действието на плодовете и цветовете с листата на глога се е приписвало на кратеговата киселина, която съставлява примес от 3 тритерпенови киселини - олеанолова, кратеголова и урзолова. Днес към този момент е известно, че основните настоящи субстанции са флавоноидите хиперозид, кверцетин, витексин и други — общо над 15 на брой. От другите фенолни съединения се съдържат кафена и хлорегенова киселина, един левкоцианидин, както и катехини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР